Råd och tips vid hundköpet

Detta riktar sej till dej som står i funderingar att skaffa en livskamrat.

Rannsaka dig själv
En hund lever ofta 10-12 år och är ingen leksak. Att skaffa hund kräver omtanke. Har du tid & möjlighet att ta hand om en hund under flera år framöver? En hund är flockdjur och bör inte lämnas ensam längre stunder, speciellt inte som valp. Som vuxen skall hunden inte vara ensam längre än 4-5 timmar. Kan jag sörja för god fostran, gå kurser om så krävs? Ditt framtida liv som hundägare innebär en del skyldigheter. Du är bunden till att ta ansvar för allt vad din hund gör. Detta brukar kallas för att du har ett "strikt ägaransvar". Var väl införstådd med vad som gäller för hundägande i din kommun & i lagtexter.

Val av ras
Många styr sitt val av hundras baserat på utseende och får ett bryskt uppvaknade när hunden inte alls är vad man förväntat sej. Hundar har länge avlats på olika kriterier, så skaffa kunskap om den ras du fastnar för. Är du intresserad av hundsport, lydnad, jakt, eller är du ute efter en ren sällskapshund?

SKK - Svenska kennelklubben - kan hjälpa dej med massor av frågor. Telefonnr: 08-795 30 30
Läs på olika rasklubbars hemsidor på nätet, forum för frågor finns i massor & dom har ofta riktigt bra information om vad du kan förvänta dej av just deras hundras. Hur mycket motion, mat och övrig omsorg den hunden kräver. Om den är lämplig i storstan, på landet, i lägenhet eller hundgård. Köp böcker om den rasen du fastnar för. Det finns böcker inriktade på valptiden, på lydnad, i stort sett på allt.
Så oavsett om du väljer en blandras eller en renrasig hund, så finns det en uppsjö av information att tillgå.

Blandras
Köper du en blandras kanske blandningen av de olika raserna inte är önskvärda för just dej. Vad händer om du blandar en jakthund med en vakthund till exempel. Skärpa, vaktinstinkt, jaktinstinkt, kamplust, storlek med mera.
Fråga därför folk med kunskap vad du kan vänta dej av just din blandning. SKK eller Brukshundsklubbar är en väg att gå. Internet har massor av valmöjligheter med, en fråga kostar inget, så fråga på.

Tänkvärt
Det är viktigt att du litar på den du köper av, ha gärna referenser. Inte minst för att kanske få råd & hjälp längre fram i hundens liv av uppfödaren. Renrasiga hundar har ofta rasklubbar med kennel eller valphänvisning.
Det finns folk som parar hundar enbart för snabba pengar. T.ex. hundar paras i flera efterkommande löp utan vila. Eller valpar lämnas iväg utan veterinärbesikningar och i för tidig ålder. En del säljer blandraser som "renrasiga", osv. Men då kommer Internet in som en hjälpande hand! Många hundraser har egna forum på nätet, dit många entusiaster söker sej. Surfa in på dom INNAN du köper av någon privatperson, det kan visa sej vara riktigt bra råd du får där. T.ex. för rasen Pitbull så finns Pitbullforum.se där du kan ställa frågor.

Vid köp från uppfödare
Detta är vad du skall kräva av din uppfödare:
* Att hunden inte är yngre än 8 veckor (gärna äldre 10-12 veckor).
* Ett registreringsbevis, som är hundens identitetshandling.
* En stamtavla utfärdad av den organisation som stambokför rasen (andra än SKK om rasen ej är upptagen i FCI).
* Ett veterinärbesiktningsintyg som inte är äldre än en vecka och som bland annat anger valpens avmaskningsperioder.
* Ett köpeavtal, underskrivet av båda parter. Där uppfödaren upplyser dig om valpen är vaccinerad och/eller försäkrad.
* Valpen ska också levereras ID-märkt (chip eller tatuering).

Hemkomst
Fråga uppfödaren vad han har haft för foder & rutiner. Försäkra din hund. (Agria är ett bra val). Parvovirusvaccin ges vid 8 veckors ålder. Dubbelvaccin ges vid 12 veckor. Omvaccinering sker vid ett års ålder och därefter vart fjärde år med dubbelvaccin.

Hoppas detta är till någon hjälp för dej, och lycka till med ditt hundägande!
Mvh Niklas L (pitbullägare)
i samarbete med www.oslagbart.se

 

Copyright © 2004-2020 oslagbart.se
Alla rättigheter förbehålles.

lägg till annons

Microhair